Naši sponzori

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

Informacije o Županiji

TERITORIJALNI OBUHVAT

 

Prema Zakonu o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj («Narodne novine» broj 10/97, 124/97 i 68/98) Sisačko-moslavačka županija je dio administrativno - teritorijalnog ustroja Republike Hrvatske sa sjedištem u Sisku.Središnju Hrvatsku, kojoj pripada i prostor Sisačko - moslavačke županije određuje najveća gustoća industrijske izgrađenosti, zaposlenosti i proizvodnje, čiju osnovu čini industrijalizirani trokut Zagreb - Karlovac - Sisak na koji se nadovezuje nekoliko manjih industrijskih sustava i pojedinih industrijskih središta.Sisačko-moslavačka županija ima površinu od 4.463 km2, te je po površini među najvećim županijama u Republici Hrvatskoj i zauzima cca 7,9 % kopnenog teritorija Republike Hrvatske. Prema današnjem teritorijalnom ustroju na području Županije je 19 jedinica lokalne samouprave: 7 gradova i 12 općina.

 

središte Županije:

 

Sisak

gradska središta:

 

Glina

Hrvatska Kostajnica

Kutina

Novska

Petrinja

Popovača

općinska središta:

 

Donji Kukuruzari

Dvor

Gvozd

Hrvatska Dubica

Jasenovac

Lekenik

Lipovljani

Majur

Martinska Ves

Sunja

Topusko

Velika Ludina

Granične županije su:

 

Karlovačka (zapad)

Zagrebačka (sjever)

Bjelovarsko - bilogorska (sjever; sjevero-istok)

Požeško - slavonska (istok)

Brodsko - posavska (jugo-istok)

Sisačko-moslavačka županija na jugu graniči sa susjednom državom Bosnom i Hercegovinom.

GRAD POPOVAČA

Povijest na području općine Popovača počinje vrlo rano, prije 18 milijuna godina. O tome nam svjedoče paleontološki ostaci biljnog i životinjskog svijeta pronađeni u Gornjoj Jelenskoj. Prvi tragovi ljudskog života pronađeni su već u prapovijesti i nastavljaju se kroz sva razdoblja do Rimljana. Blizina antičke Siscie pogodovala je razvoju života pa se, najvjerojatnije uz cestu koja je spajala Sisciu (Sisak) i Variannis (Kutina), nalazi veći kompleks rimske vile. Uz ovo nalazište u Osekovu, rimski arheološki materijal pronađen je i na drugim mjestima u općini (Donja Gračenica, Voloder).

Brojni arheološki ostaci iz razvijenog srednjeg vijeka (12 - 16 st.) potvrda su vjerojatnosti nastavka života ranijih vremena. Iz tog su razdoblja srednjovjekovne utvrde Jelengrad, Košutagrad, Garićgrad te Moslavinagrad (spominje se od 1316.), uz koji se razvila Popovača. Moslavinagrad su 1545. zauzeli Turci, nakon čijeg povlačenja utvrda propada. Pored njegovih ruševina grofovi Erdödy 1746. započinju izgradnju novog dvorca. U njemu je 1934. otvorena bolnica za neuropsihijatrijske bolesti.

Željezničku prugu Popovača dobiva 1897. godine, što čitavom kraju daje snažan razvojni zamah. Početkom 20. st. općina Popovača bila je gospodarski jako središte. U samom mjestu bila je upravna općina, pučka škola, pošta i brzojavna stanica, oružnička postaja, financijska straža, željeznička postaja, a još je uvijek egzistiralo i vlastelinsko dobro Moslavina sa stotinjak stanovnika. Godine 1913. puštena je u rad pilana u Popovači, a vinogradarstvo postaje sve jača grana gospodarstva u općini.

Uz sve veći razvoj obrta ne smije se zaboraviti ni stočni sajam, koji je već tada bio najjači u sjevernoj Hrvatskoj. Područje Moslavine već u 13. stoljeću kraljevskim ukazom dobiva sajam. Sajam je kasnije preuzela Popovača, održava se svake prve subote u mjesecu, a i danas je jedan od najvećih sajmova u sjevernoj Hrvatskoj.

 

 

 

Putanja...

Brojač posjeta

Danas 34

Jučer 39

Tjedan 34

Mjesec 351

Ukupno 68392

Online

Imamo 6 gostiju i nema članova online

Vrijeme

Kalendar

Prosinac 2018
NPUSČPS
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Login Form